Nød- og ledesystem

Nød- og ledesystem kan være armaturer som lyser med backup-strømkilde, etterlysende skilt eller ledelinjer for svaksynte. Alt dette er montert i bygget ditt for å sikre rask og sikker rømning. Ledesystemet er et aktivt brannsikringstiltak som er en del av byggets totale branvernutrusting. Nød- og ledesystem skal ha årlig kontroll av kompetent personell.

Brannvern Innlandet AS utfører kontroll av nød- og ledesystem iht NEK EN 50172, NS 1838 og NS 3926. Vi har lang erfaring og kan gi deg gode tips og råd om vedlikehold, drift og løsninger.

  • Vi utfører kontroll etter gjeldende regelverk. NS1838, NS3926, NEK EN 50172

  • Vi kan anbefale og levere løsninger som sikrer enkel og dokumentert drift.

  • Vi kan anbefale og levere løsninger med lang levetid og høy kvalitet.

  • Vi har lang erfaring og leverer kostnadseffektive kvalitetsløsninger, dersom du skal skifte ut eller rehabilitere ditt nød- og ledesystem.

     

“Et godt nød- og ledesystem sikrer at en evakuering forløper seg trygt og sikkert, før en uønsket hendelse når kritisk punkt. Nød- og ledesystem redder liv ”

 

 

Vil du vite mer om nød- og ledesystem? Les videre.

Nødlys er ofte en samlebetegnelse for reservelys og rømningslys. Hensikten med nødlys er å lyse opp og markere rømningsveien slik at rask og sikker rømning kan gjennomføres. Nødlysarmaturer skal ha backup-strømkilde, som oftest er i form av batteri. Batteriene sitter enten i den enkelte armatur, eller i sentralisert batteripakke for en gruppe armaturer. Batteriene skal sikre at nødlyset lyser selv om normalbelysningen faller bort. Ledelys skal være forriglet mot lokal lyskurs.

Et nødlysanlegg består oftest av forskjellige typer armaturer. Markeringslys markerer rømningsveien med "grønn løpende mann" og lyser som regel hele tiden. Ledelys skal lyse opp rømningsveien og er som regel mørke i normaltilstand. Ledelys skal tenne i det området de sitter montert dersom normalbelysningen faller bort. Antipanikklys fungerer på samme måte som ledelys, men har andre linser foran lyskilden, som skal lyse opp et større område der flere mennesker er samlet. 

Det er krav til lysstyrke fra nødlys, og hvor lang tid de skal lyse på batteridrift.

Eldre armaturer som benytter lysrør som lyskilde bør skiftes ut. Lysrør til disse armaturene produseres ikke lenger. Armaturene bør skiftes til armaturer med LED-lyskilde, som har høyere lys-utbytte og som bruker mindre strøm.

Dersom du har et ledesystem bestående av etterlysende skilt, er det viktig at den etterlysende effekten måles. I tillegg må det etterlysende materialet ha ladebelysning. Ladebelysningen er oftest en del av normalbelysningen. Det er viktig å sjekke at det fortsatt er tilstrekkelig ladebelysning ettersom bygg forandres gjennom endringer og ombygginger. Etterlysende ledesystem må også rengjøres jevnlig.

Rømningsplaner som viser byggets rømningsveier er et meget godt verktøy for å fortelle brukere av bygget om rømningsmulighetene. Vi utarbeider rømningsplaner for ditt bygg.

Brannvern Innlandet AS utfører kontroll av nød- og ledelysanlegg iht NEK EN 50172, NS 1838 og NS 3926. Vi har lang erfraring og kan gi deg gode tips og råd om vedlikehold og drift.