Et brannalarmanlegg har som oppgave å registrere at en brann er under utvikling. Brannalarmanlegget skal alarmere, angi brannstedet og utføre funksjoner som har til hensikt å sikre trygg rømning samt begrense skader på mennesker og bygninger.
Etter TEK17 er det krav om brannalarmanlegg i alle bygge i risikoklasse 2 til 6. Brannalarmanlegg kan være heldekkende (kategori 2) eller dekke rømningsveier, tekniske rom og oppholdsrom (kategori 1).
Heldekkende brannalarmanlegg, kategori 2 er mest vanlig i dag. Som en huskeregel kan vi si at bygg med 1 etasje kan ha brannalarmanlegg i kategori 1. Bygg med mer enn 1 etasje, skal ha heldekkende brannalarmanlegg kategori 2.
Brannalarmanlegg kan være konvensjonelt eller adresserbart.
Konvensjonelle brannalarmanlegg er sløyfebasert. Ved brannalarm vil du ikke få detaljert informasjon om hvor alarmen er utløst. Utløst alarm forteller hvilken sløye alarmen ligger på.
Adresserbare anlegg har egen adresse og tekst for hver detektor. Ved brannalarm får du detaljert informasjon om hvor alarmen er utløst. I dag brukes det stort sett bare adresserbare brannalarmanlegg.
Riktig deteksjon og deteksjonsomfang er viktig for at et brannalarmaanlegg skal fungere optimalt. Riktig deteksjon sørger for at du har riktig detektor i riktig miljø. Mange miljøer kan være vanskelige. Damp, støv, varme og andre partikler kan gjøre røykdeteksjon komplisert. Riktig detektor i riktig miljø hindrer falske alarmer og sikrer fortsatt tilfredsstillende deteksjon og deteksjonsomfang.
Brannalarmanlegg skal ofte styre en rekke funksjoner i et bygg. Det kan være melding om brann til 110-brannvesent, lukking av branndører, aktivering av nødlysanlegg, slå av lyd, styring av heis, styring av brannspjeld osv. Det er viktig at du som bygingseier kjenner til disse styringene slik at du vet hvordan bygget fungerer ved utløst brannalarm.
Orienteringsplan skal være ved brannsentral å finne frem i bygget ved utløst brannalarm. Du skal enkelt kunne orientere deg og finne igjen stedet der alarmen er utløst på orienteringsplanen, ved å lese av teksten i displayet på brannsentralen. Dette krever at programmerte branntekster på brannalarmanlegget, gjennspeiler hvordan orienteringsplanen er utført. Orienteringsplanen må revideres dersom det gjøres endringer i bygget eller på brannalarmanlegget. Husk: orienteringsplan, rømningsplan og branntegning er ikke det samme. Å henge opp en branntegning som orienteringsplan er ikke anbefalt.
Brannalarmanlegg skal ha egenkontroll månedlig. Det er viktig at sjekk av brannalarmanlegget legges inn i byggets egenkontroll. Sørg for at egenkontrollen utføres av personell med riktig og god kompetanse!!
Alt arbeid som utføres på brannalaramanlegget skal utføres av kompetent personell og kompetent foretak. Mange vet ikke dette. Se etter FG-logoen når du skal ha arbeid utført på ditt brannalarmanlegg.
Brannalarmanlegg skal kontrolleres årlig av kompetent personell i sertifisert bedrift. Det er FG som godkjenner personell og bedrifter. Se etter FG-logoen når du skal inngå avtale om årlig sakkyndig kontroll av ditt brannalarmanlegg.
HVA MÅ DU SOM BYGNINGSEIER GJØRE?
Sørg for å ha aktiv serviceavtale og avtale om årlig sakkyndig kontroll med FG-godkjent forteak, som benytter kompetent personell. Kompetent personell skal gjennom sakkyndig kontroll kunne fortelle deg om brannalarmanlegget har godt nok omfang, riktige styringer og riktig deteksjon.
Sørg for å utføre månedlig egenkontroll av brannalarmanlegget. Bruk personell med riktig og god kompetanse!!
Brannalarmanlegg skal ikke ha feil eller utkoblinger. Sørg for å rette feil fortløpende.
Sørg for at orienteringsplan er revidert og stemmer overens med programmerte branntekster. Sørg for at brannalarmanlegget utvides eller endres dersom du gjør endringer eller ombygginger i dit bygg.
FØLG OSS PÅ FACEBOOK!
Copyright © All Rights Reserved
Icon made by Dave Gandy,
freepik, smashicons and Wichai.wi
from www.flaticon.com