Alle bygg der en brann kan oppstå skal ha slokkeutstyr. Med manuelt slokkeutstyr menes brannslanger og håndslokkere. Manuelt slokkeutstyr skal monteres strategisk i bygget, slik at alle kan utføre effektiv slokkeinnsats ved et branntilløp. I et næringsbygg er det viktig at det er nok og riktig slokkeutstyr. Du skal ikke på noe sted i bygget være mer enn 25 meter unna nærmeste post med slokkeutstyr. Husk at håndslokkere har begrenset slokkekapasitet og kan ses på som "førstehjelp" mot et branntilløp. En håndslokker med pulver har en tømmetid på ca 10-12 sekunder. En håndslukker med skum eller vann har en tømmetid på ca 20-25 sekunder. Tenk egen sikkerhet når du skal slokke brann. De større branntilløpene overlater vi til brannvesnet.
De fleste bygg i dag har brannslanger som benytter vann som slokkemiddel. Men noen steder er det fornuftig å velge slokkemiddel etter miljø og bruk. Vi har håndslokkere, med forskjellige typer slokkemiddel til forskjellige typer branner. Sørg for å ha serviceavtale med kompetent personell som kan anbefale riktig type slokkeutstyr til ditt bygg
HÅNDSLOKKERE
Når det gjelder håndslokkere har vi ganske mange å velge mellom. Håndslukkere kan inneholde pulver, skum, vann, CO2 og Wet Chemical (spseialskum for å bekjempe branner i fett og frityr). Husk at alle håndslokkere skal skiltes med etterlysende plogskilt.
Håndslokkere med pulver er den slokkeren som er mest anvennelig, og den med høyest slokkeeffekt i en 6 kilos utgave. En håndslokker med pulver har noe hardere trykk, noe som gjør at du kan stå med noe større avstand til branntilløpet. Likevel er en håndslokker med pulver, den som lager størst sekundærskader etter bruk. Hvis du får et branntilløp i en eltavle, vil det være mer hensiktsmessig å bruke en håndslokker som inneholder CO2. Det er viktig å velge slokkeutstyr etter miljø og bruksområde. Hvis du bruker en håndslokker med pulver kan du risikere en stor rengjøring, og må kanskje også se en del utstyr kan bli ødelagt. Kanskje må du holde bedriften. stengt en stund. Det er kanskje bedre enn å ikke få slukket brannen, men her er det viktig å forhøre seg med kompetent personell, som kan hjelpe deg med å finne den beste løsningen.
Håndslokkere som inneholder skum har vært på markedet lenge og er mye brukt. Skum inneholder fluor og vil mest sannsynlig bli forbudt i Norge. Håndslokkere med skum, kan bli kostbart å kvitte seg med pga fluorinnholdet. Derfor anbefaler vi å begynne utskifting av disse. Erstatningen for skumslokkere er i første omgang håndslokkere med vann, og håndslokkere med vann og tilsats. Det er viktig å huske på at disse håndslokkerene er rene A-slokkere og kun er egnet for branner i faste organiske materialer.
Håndslokkere som inneholder CO2 lager små, eller ingen sekundærskader. CO2 egner seg mot væskebranner og branner i elektronikk og eltavler. Vi vil anbefale at håndslokker med CO2 monteres i tillegg til slokkemiddel med A-klassifisering. Dette fordi håndslokker med CO2 egner seg dårlig mot branntilløp i fastematerialer. Du vil kanskje kunne slokke et lite branntilløp, men pga varmen en "A-brann" utvikler, vil du sannsynligvis få en retennning.
Mot branntilløp i fett og firtyr, skal vi som kjent ikke bruke vann. Det kan få katastrofale følger. Mot branntilløp i fett og frityr skal vi bruke håndslokkere med wet chemichal (spesialskum for bjekjemepelse av brann i fett, frityr og vegabilske oljer). Alle komersielle kjøkken som benytter fett til steking eller firityr, skal ha håndslokker med F-klassifisering. Alle komersielle kjøkken som benytter fett til steking eller frityr skal og ha montert automatisk slokkeanlegg. Dette er det forsikringsselskapet som krever. Er du usikker, forhør deg med ditt forsikringsselskap.
Som tilleggs-slokkeutstyr vil vi nevne brannteppe. Et brannteppe er enkelt å bruke, tar liten plass og lager ingen sekundærskader. Et brannteppe kan du bruke til å kvele eller begrense de aller fleste branntilløp.
Håndslokkere er bregnet for forskjellige typer branner og er utstyrt med boksatver og tall for å vise hvilket formål de er bregnet for.
Slokkeklasse A: Egnet mot brann i faste organiske materialer som treverk, tekstiler, papir og lignende.
Slokkeklasse B: Egnet mot brann i væsker som maling, olje, bensin, plastik og lignende.
Slokkeklasse C: Egner seg mot branner i gass som propan, butan, metan og lignende.
Slokkeklasse D: Egnet mot branner i metaller. Sjelden brukt i vanlig næring og omfattes ikke av EN-3 standarden-
Slokkeklasse F: Egnet mot branner i fett, frityr og vegetabilske oljer. Skal være i alle kommersielle kjøkken der det benyttes fett eller frityr.
Tallene på håndslokkere sier noe om hvor stor slokkeeffekten er. Som vi ser av illustrasjonen nedenfor betyr tallene at håndslokkeren har slokket en viss lengde på et normert bål. En håndslokker med slokkeeffekt 21A, har slokket et normert bål som er 2,1 meter langt. En brannsklokker med 55A (høyeste slokkeeffekt i dagens marked), har slokket et normert bål på 5,5 meter. Det lønner seg derfor å velge håndslokker med så høy slokkeeffekt som mulig.
Håndslokkere trenger ettersyn, kontroll, service og vedlikehold. Egenkontroll / ettersyn gjøres av eier eller driftspersonell minimum hvert kvartal. Dette skal dokumenteres og inngå i byggets branndokumentasjon. Alt slokkeutstyr som sitter i forbindelse med næring, skal ha årlig kontroll utført av kompetent personell.
Håndslokkere med pulver og CO2 har en levetid på 10 år. Håndslokkere med vann eller skum har en levetid på 5 år. Etter utgått levetid må håndslokkeren inn til service eller byttes ut. Håndslokkere som er over alder for service-intervall er ikke godkjent.
BRANNSLANGER
De fleste bygg med innlangt trykkvann har i dag brannslanger. Brannslanger med vann er et meget godt slokkemiddel. Brannslangen kan trekkes med til brannstedet og du går ikke tom for slokkemiddel (vann). En godt vedlikeholdt brannslange er enkel å bruke for alle.
Brannslanger med vann kan brukes til å slokke branntilløp i sikringsskap og el-tavler med spenninger opp til 1000 volt, med en sikkerhetsavstand på 1 meter. Brannslanger og vann skal ikke brukes som slokkemiddel mot fettbranner. Husk at alle brannslanger skal skiltes med etterlysende plogskilt.
Egenkontroll av brannslanger skal utføres minimum hvert kvartal.
Brannslanger skal har årlig sakkyndig kontroll utført av kompetent personell.
Hvert femte år skal alle brannslanger trykktestes med høyeste tilltatte driftstrykk. Dette skal utføres av kompetent personell.
HVA MÅ DU SOM BYGNINGSEIER GJØRE?
Sørg for å ha aktiv serviceavtale og avtale om årlig kontroll med kompetent foretak, eller foretak med samarbeidsavtale med kompetent foretak. Årlig kontroll skal utøføres av kompetent personell som innehar godkjenning "kategori grønn".
Utfør egenkontroll av alt manuelt slokkeutstyr, minimum hvert kvartal.
Sørg for å ha nok og riktig slokkeutstyr. Spør kompetent personell om deres anbefalinger.
Husk at alt slokkeutstyr skal skiltes med etterlysende plogskilt. Alt manuelt slokkeutstyr skal alltid være lett tilgjengelig og ikke gjemmes bort bak skilt og planter, eller i skap.
Dersom ditt bygg inneholder kjøkken som benytter fett eller frityr. Forhør deg med forsikringsselskapet om krav til automatisk slokkeanlegg.
FØLG OSS PÅ FACEBOOK!
Copyright © All Rights Reserved
Icon made by Dave Gandy,
freepik, smashicons and Wichai.wi
from www.flaticon.com