PASSIVE BRANNSIKRINGSTILTAK


Når vi snakker om passive brannsikringstiltak mener vi som regel byggets konstruksjon, og de materialer som brukes.


Passive brannsikringstiltak kan blant annet være en brannvegg, seksjoneringsvegg, etasjeskiller, brannceller og branndører.


Passive brannsikringstiltak har som oppgave å begrense og hindre spredning av brann i den tid som er nødvendig for å utføre sikker rømning, eller for å kunne motstå et fullstendig brannforløp. Bygget deles derfor inn i branncelle-begrensende bygningsdeler.

Byggets brannklasse bestemmer hvilke krav som settes til byggets bygningsdeler og brannmotstand.


Byggeforskriften setter krav til brannmotstand for konstruksjoner, vegger, dører, vinduer, oveflater og gulvbelegg med mer. De forskjellige bygingsdelene har tall og bokstaver som sier hvilken brannmotstand som kreves.

For eksempel kan en dør ha brannmotstand EI60 og en vegg REI60.


Det er vesentlig for byggets totale brannutrustning at brannskille-begrensende bygningsdeler er hele og i orden.

En branndør som er kilet fast i åpen stilling, eller en ventilasjonssjakt som går over flere etasjer med perforeringer, kan føre til at røyk og brann sprer seg raskt til større deler av bygget. En brann vil gjøre større skade, og få større konsekvens dersom de passive brannsikringstiltakene ikke er i orden.


Dersom branncelle-begrensende bygingsdel skal forseres med hull eller annen perforering, skal dette gjøres på en slik måte at brannmotstanden ikke svekkes. Hulltaking i brannskillende konstruksjoner krever rutiner og skal dokumenteres.


Sjekk av branncelle-begrensende bygningedeler må legges inn i byggets egenkontroll. Dette må sjekkes måndelig eller etter utførte arbeider som kan ha medført avvik.